vrijdag 23 oktober 2015

HALLOWEEN POMPOENCAKE MET SPINNENWEB GLAZUUR



Get this recipe in English @ Seasoning Stories.

Ik ben vandaag jarig! Het was een heerlijke dag met slingers, cadeaus, felicitatietelefoontjes, verjaardagskaarten en cake: pompoencake met spinnenweb glazuur, helemaal in de stijl van Halloween. Zelf ben ik niet een fervent Halloweenfan - dat heeft waarschijnlijk te maken met dat ik al slapeloze nachten krijg van de afbeeldingen in bushokjes die de Halloween Fright Night in Walibi aankondigen - maar de taarten, koekjes en speelse baksels die er de laatste paar jaar mee gepaard gaan, laten mij natuurlijk niet onberoerd. Morgen vier ik echt feest en daarvoor zijn de voorbereidingen traditiegetrouw al weken in volle gang. Voor het feest heb ik geen Halloweenthema bedacht - wat voor thema dan wel dat horen jullie volgende week als er ook foto's van zijn - en daarom kon ik vandaag all the way gaan met spinnenwebben en pompoenen.



Halloween wordt gevierd op de avond van 31 oktober en dan met name in Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De naam Halloween is een verbastering van Hallow-e'en, of All Hallows Eve, in het Nederlands de avond voor Allerheiligen dat op 1 november gevierd wordt. Halloween is een oud feest en gaat terug tot de Keltische geschiedenis in het Verenigd Koninkrijk, enkele honderden jaren voor Christus. 1 november was voor de Kelten nieuwjaarsdag en zij vierden op 31 oktober dan ook hun oudejaarsavond. Dat feest stond in het tegen van het harde werken op het land en van de geoogste gewassen. Nieuwjaarsdag stond voor de Kelten in het teken van de terugkomst van de zielen van alle gestorvenen van het voorbije jaar. Nu waren er natuurlijk goede en kwade zielen. De goede zielen probeerden de Kelten naar zicht toe te leiden door buiten eten neer te leggen. Door een masker te dragen probeerden ze zich te beschermen tegen de kwade zielen. In de Middeleeuwen, ergens in de 9e eeuw, komen de Ieren en Engelsen in aanraking met een christelijke traditie die op 2 november gevierd wordt: Allerzielen. Op Allerzielen bedelen christenen om 'zielencake'. De gever wist zich verzekerd van enkele gebedjes om verwanten in het vagevuur van hun lijden te verlossen. Langzaam maar zeker groeiden verschillende feesten, tradities en gebruiken naar elkaar toe en gingen ze in elkaar over en kennen we tot op de dag van vandaag de verkleedpartij (terug te leiden naar de maskers) en het rondgaan voor snoep (trick or treat, afgeleid van het bedelen en van het klaarleggen van voedsel). Opgegroeid binnen de beschermde omgeving van de bible belt is Halloween jaren en jaren totaal aan mij voorbij gegaan. Tot ik dit stukje schreef had ik eigenlijk geen idee waar het nou precies over ging. Waar een blog al niet goed voor kan zijn. Ik weet nu bijvoorbeeld ook dat de Ieren de pompoen hebben geïntroduceerd met Halloween. Normaal gesproken gebruikten ze in Ierland knollen als lantaarn, maar eenmaal in Amerika ontdekten ze dat de pompoen een stuk geschikter was. Een pompoen is ook uitermate geschikt om lekkere cakes mee te bakken, zie onderstaand recept!



Recept Halloween Pompoencake met Spinnenweb Glazuur

Ingrediënten:
een halve pompoen, ontpit, geschild, in stukjes
1 citroen
250 gr suiker
250 gr boter
5 eieren
50 ml slagroom
1,5 el allspice, vijfkruidenpoeder of koek- en speculaaskruiden
1,5 el gemalen kaneel
2 tl bakpoeder
250 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr poedersuiker
een paar el schenkstroop

1. Maak de pompoen klaar: kook de stukjes in circa 10 min. gaar, pureer met staafmixer of in de keukenmachine. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm met bakpapier. 

2. Rasp de citroen. Klop met een handmixer de boter met de suiker licht en luchtig (duurt minimaal 5 minuten). Voeg één voor één de eieren toe en voeg een volgend ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel het meel, het bakpoeder en de kruiden erdoor. Spatel de citroenrasp, de slagroom en de pompoenpuree erdoor. Schep het beslag in de springvorm. Bak de cake in ca. 70 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cake op een rooster helemaal afkoelen. 

3. Maak het glazuur: meng de poedersuiker met een paar druppels citroensap en roer goed door elkaar. Blijf roeren tot het glazuur glanst. Smeer het glazuur uit over de bovenkant van de cake. Maak met de schenkstroop een spiraal van stroop over het glazuur. Trek met een satéprikker door de stroop, telkens vanuit het midden naar de zijkant van de taart, zodat je een spinnenweb motief krijgt. 

Happy birthday to me! En Happy Halloween voor jullie allemaal! Gaan jullie er nog speciale aandacht aan besteden? De huizen langs met trick or treat of samen griezelige koekjes bakken? Ik ben benieuwd!