zaterdag 26 maart 2016

100e RECEPT: BIJENKORF BROOD MET BIJTJES BOLLETJES



Als het een tijd geleden is dat ik brood heb gebakken, kan ik plotseling weer enthousiast worden bij het idee van zelfgebakken brood. Tot ik mezelf in het zweet sta te kneden en het deeg totaal niet de consistentie heeft die ik wil dat het heeft en Twan het uiteindelijk altijd overneemt en er vervolgens toch nog een heerlijk brood uit de oven komt. Dus. Dit is weer een recept met veel hoogte- en dieptepunten. Het diepste dieptepunt was zo'n nat deeg dat er helemaal niets mee te beginnen was. Het hoogste hoogtepunt was de eerste hap van een nog warm bijtje bolletje. En dan blijkt het eeuwige mantra van Twan toch weer te kloppen: als de smaak maar goed is! 

Vandaag geen verhaal over de geschiedenis van paasbrood, want er is nog zoveel meer te doen: paaseitjes verstoppen, eieren koken voor het ontbijt van morgen, nog meer lekkers bakken, een geschikte paasoutfit bedenken aangezien mijn beoogde gele paasjurk zonder mouwen en beleg nu nog echt te koud is. Je hoort het: prioriteiten. En het recept is een flinke lap, dus ik hoop dat jullie het mij vandaag vergeven. De volgende keer komt er weer een verhaal om van te smullen, beloofd! 









Bijenkorf brood met bijtjes bolletjes

Ingrediënten:
1,5 kg bloem
600 ml warm water
2 zakjes gedroogde gist
flinke snuf zout
rasp van 1 sinaasappel

175 gr rozijnen
125 ml mede
100 gr zachte boter
1 eidooier
2 el koek- en speculaaskruiden
150 gr walnoten, grof gehakt
125 gr suiker 
2 el abrikozenjam

1. Meng in een grote kom de bloem met het zout en de sinaasappelrasp. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gist en het water toe. Roer door elkaar en kneed tot een samenhangend deeg. Als het deeg veel te plakkerig blijft: voeg wat bloem toe. Als het deeg veel te droog blijft: voeg wat water toe. Kneed het deeg met een handmixer met deeghaken circa 10 minuten, zodat de gluten in het deeg hun werk gaan doen. Als je het deeg uit elkaar kunt trekken tot een dun vliesje en het scheurt niet, dan is het deeg klaar. 

2. Laat het deeg in een schone, licht ingevette kom of pan 45-60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek. 

3. Meng terwijl het deeg rijst de rozijnen met de walnoten, suiker en mede en laat intrekken. Meng de boter met de eidooier en de koek- en speculaaskruiden. 

4. Verwarm de oven voor op 200C. Duw de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Voeg het boter mengsel toe en kneed tot het helemaal is opgenomen door het deeg. Als het deeg weer te plakkerig wordt, voeg weer wat bloem toe. 

5. Voeg de rozijnen en de walnoten toe. Let op: voeg niet al het vocht van de rozijnen en walnoten toe, want dan krijg je dus een veel te nat deeg. Laat het vocht (de mede) staan, voor na het bakken. Kleed de rozijnen en de walnoten door het deeg tot ze helemaal zijn opgenomen. Als het deeg weer te plakkerig wordt, voeg weer wat bloem toe. (Ben je het deeg al zat? Dit is bij mij altijd ongeveer het moment dat ik afhaak namelijk... sorry voor deze meedogenloze eerlijkheid.) 

6. Verdeel het deeg in tweeën. Vorm van één deel een lange cilinder en draai deze op een met bakpapier beklede bakplaat tot een bijenkorf. Vlak één kant van de cirkel af, dit is de onderkant van de korf. Maak met een groot mes diagonale inkervingen in het deeg, zodat je een ruit-motief op de korf krijgt (waarheidsgetrouwe zeshoeken mogen natuurlijk ook, maar ik heb geen idee hoe je dat op een laagdrempelige manier voor elkaar krijgt). 

7. Bak het bijenkorf brood 30 minuten in het midden van de oven. Verwarm de mede (het vocht waarin de rozijnen en walnoten hebben geweld) in een pannetje en voeg de abrikozenjam toe. Laat dit vocht een beetje indikken.

8. Haal het brood uit de oven en bestrijk rijkelijk met de mede-siroop. Bak het brood nog 15-20 minuten in de oven, tot het goudbruin van kleur is en hol klinkt als je op de onderkant klopt. 

9. Maak van het tweede deel van deeg kleine bij-vormige bolletjes (ik had er 15). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en maak met een groot mes verticale inkepingen in de bolletjes, zodat je met een beetje inbeeldingsvermogen de geel-zwarte lijnen nabootst. Bak de bolletjes 20-30 minuten in het midden van de oven. 

10. Haal de bolletjes uit de oven en bestrijk rijkelijk met de mede-siroop. Bak de bolletjes nog 15 minuten in de oven, totdat ze goudbruin van kleur zijn. 

Serveer het brood op een grote schaal: laat de bijen om de korf zoemen. Het is heerlijk met echte honingraat. Vrolijk Pasen!