vrijdag 27 november 2015

WAFEL FESTIVAL



Vorige maand vierde ik mijn verjaardag met een wafelbuffet met bijbehorende toppings en al. Sinds een jaar ben ik actief op Pinterest en daar kun je erg leuke en lekkere recepten vinden. Dus toen mijn zusje een wafelijzer won bij de bingo op de camping en we besloten hadden dat we all the way wilden gaan met een wafelbuffet, begon de grote zoektocht. Ik maakte een prikbord aan met de naam 'Birthday Waffles' en struinde alle bestaande prikborden af die in de verste verte iets met wafels te maken hadden. Uiteindelijk kwam ik uit op drie wafelrecepten met drie bijpassende toppings: chocolade-brownie wafels met cranberry-sinaasappelsaus, citroenwafels met blauwe bessensaus en sinaasappel-kaneelwafels met warme chocoladesaus. Het wafelbuffet was een succes vanwege meerdere redenen: ten eerste waren de recepten simpel en dat zorgde voor een stressvrije voorbereiding. Ten tweede kreeg ik hulp van mijn twee beste vriendinnen die me niet alleen werk uit handen namen, maar ook nog eens met creatieve ideeën kwamen als: 'Zal ik er bordjes bijmaken in corresponderende kleuren zodat iedereen weet wat wat is en welke saus waarbij hoort?' Omg, epic! En ten derde kon iedereen ruimschoots experimenteren met welke wafel nou echt het lekkerst was, omdat we mooie kleine wafeltjes hadden gebakken. 

Dus: wil je graag een relaxte verjaardag vieren, maar wel trakteren op zelfgebakken lekkers, dan is dit wafel festival echt wat voor jou! Als er dan ook nog leuke lui willen komen helpen dan kan het feest helemaal niet meer stuk! Deze wafels zijn ook een goed idee als feestelijk nagerecht na de Kerst-gourmet en doen het waarschijnlijk ook erg goed bij kinderen (vergeet in dat geval de eetbare parels, suikerhartjes en hagelslag niet). Al heb ik dat niet kunnen checken - obviously. 




Omdat er in deze post niet één, maar drie recepten staan, heb ik besloten dat het geen kwaad kan dat het geschiedenisverhaal over de wafel wat langer is dan gewoonlijk. De wafelhistorie is namelijk nogal een epistel. Een epistel dat begint in de Middeleeuwen. De voorganger van het huidige wafelijzer is namelijk het ronde hostieijzer van de katholieke kerk. Deze Vroeg Middeleeuwse hostieijzers verbeeldden christelijke verhalen. Zo verbeeldden de communieijzers de kruisgang van Jezus en de meer reguliere hostieijzers andere Bijbelverhalen. In het begin bestonden de hosties en wafels alleen uit water en bloem, maar nadat er door de kruistochten meer specerijen en smaakmakers naar Europa kwamen, werden de wafels op smaak gebracht met oranjebloesem en rozenwater

Het eerste opgeschreven wafelrecept stamt uit 1393. Het staat in een anoniem manuscript, Le Ménagier de Paris, een huishoudelijk adviesboek, geschreven vanuit een man met advies aan zijn vrouw. Ook in de 14e eeuw ging de liefde dus al door de maag. Pas in de 15e eeuw kwam het rechthoekige wafelijzer zoals we dat nu ook kennen in zwang en kwam de wafel los te staan van de hostie. Vanaf dat moment hoeft de wafel niet alleen meer voedzaam te zijn, maar mag hij ook echt lekker zijn. Het eerste gedocumenteerde wafelrecept na 1393 is een recept uit een Nederlands manuscript (1550-1560), getiteld Om ghode waffelen te backen. De ingrediënten zijn geraspt witbrood, tarwebloem, eieren, suiker, verse room, water en zoete wijn. Op afbeeldingen uit de 16e eeuw is voor het eerst een echte wafel te zien: 

Detail van Het gevecht tussen Carnaval en Vasten (1559) van Pieter Bruegel.
In de 16e eeuw worden de eerste wafels met gist gebakken en vanaf dat moment raken de Fransen ook geïnteresseerd in de wafel. Koning Frans I houdt zo van wafels dat hij een zilveren wafelijzer laat maken voor persoonlijk gebruik. Zijn opvolger, Karel IX, moet vanwege elkaar de tent uit concurrerende wafelbakkers zelfs een wafelwet aannemen: vanaf 1560 moet er op straat minimaal 3,5 meter afstand zijn tussen de verschillende wafelbakkers, om ruzies en verstoring van de openbare orde te voorkomen.

In de 18e eeuw worden de Duitsers en Engelsen ook wakker op wafelgebied en proberen hun achterstand meteen in te halen. De Duitsers publiceren vanaf dat moment namelijk de meeste specifieke wafelrecepten, van koffiewafels, tot wafels met kardemom, nootmuskaat of speciaal bier. De Fransen specialiseren zich haute cuisine-waardig in chocoladewafels, wafels met kruidnagel en citroenrasp en ze voegen voor het eerst opgeklopt eiwit toe aan het beslag.

De bekendste wafel van nu, met afstand de Luikse wafel, wordt ook in die creatieve 18e eeuw bedacht, waarschijnlijk door de chefkok van de bisschop van Luik. Kenmerkend voor de Luikse wafel zijn het briochedeeg en de parelsuiker. Tot op de dag van vandaag is een bezoekje aan België niet compleet zonder een warme Luikse wafel met kersen of chocolade. Toen ik in 2010 op bezoek was bij een vriendin in Brussel nam ze mee uit wafels eten. Op bijna iedere hoek was wel een wafelkraam te vinden. Maar gelukkig wel op minimaal 3,5 meter van elkaar.




Chocolade-brownie wafels met cranberry-sinaasappelsaus
Genoeg voor 5 grote wafels of 25 kleine

50 gr amandelmeel of bloem
2 tl bakpoeder
snuf zout
150 gr boter
100 gr extra pure chocolade in stukjes
25 gr cacaopoeder
120 ml honing of 100 gr suiker
1/2 tl vanille extract
5 eieren

1. Meng in een kleine kom het amandelmeel, bakpoeder en zout. 

2. Smelt de boter met de chocolade in een steelpan op laag vuur. Als het gesmolten is, haal van het vuur en roer de cacaopoeder erdoor. Voeg de honing en het vanille extract toe en roer goed. Laat afkoelen.

3. Klop de eieren één voor één door het chocolademengsel en roer daarna de amandelmeelmix erdoor. 

4. Verwarm je wafelijzer en smeer het in met zonnebloemolie (hiervoor kun je goed een siliconen keukenkwastje gebruiken). Verdeel het deeg over je wafelijzer, klap het ijzer dicht en bak 2-3 min. of totdat de wafels goudbruin en gaar zijn. Serveer met de cranberry-sinaasappelsaus.

Cranberry-sinaasappelsaus
Gevonden op Damn Delicious

Ingrediënten:
60 ml sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
100 gr suiker
325 gr verse cranberry's
175 ml water

1. Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook terwijl je roert. Zet het vuur laag en laat pruttelen tot het indikt tot een saus (ong. 10-15 min.). 





Citroenwafels met blauwe bessensaus
Gevonden op Damn Delicious.
Genoeg voor 4 grote wafels of 20 kleine.

Ingrediënten:

220 gr bloem
1/2 tl baksoda
1/2 tl zout
250 ml Griekse yoghurt
180 ml melk
2 el zonnebloemolie
2 el appelmoes
2 eieren, eiwit en eidooiers gescheiden
2 el suiker
2 el citroensap
rasp van 1 of 2 citroenen

1. Meng in een grote kom de bloem, baksoda en zout. Meng in een andere grote kom de yoghurt, melk, olie, appelmoes, eidooiers, suiker, citroensap en citroenrasp. Giet het yoghurtmengsel in de kom met het bloemmengsel en roer door elkaar.

2. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Spatel de eiwitten door het beslag.

3. Verwarm je wafelijzer en smeer het in met zonnebloemolie (hiervoor kun je goed een siliconen keukenkwastje gebruiken). Verdeel het deeg over je wafelijzer, klap het ijzer dicht en bak 2-3 min. of totdat de wafels goudbruin en gaar zijn. Serveer met de blauwe bessensaus.


Blauwe bessensaus

Ingrediënten:
2 el citroensap
1/2 el arrowrootpoeder (pas op, niet teveel gebruiken!)
325 gr verse blauwe bessen
150 gr suiker
250 ml water

1. Doe alle ingrediënten, behalve het arrowrootpoeder in een steelpan en breng aan de kook. Haal van het vuur en roer het poeder erdoor, zodat je een ingedikte saus krijgt.





Sinaasappel-kaneelwafels met warme chocoladesaus
Genoeg voor 4 grote wafels of 20 kleine.

Ingrediënten:
240 ml lauwwarme melk
70 gr gesmolten boter
3 el honing
snuf zout
1 tl vanille extract
2 grote eieren
220 gr bloem
1 el kaneel
120 ml lauwwarm sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
1 1/2 tl gedroogde gist
optioneel: parelsuiker

1. Activeer de gist: roer de gist door de melk in een kom. Laat 10 min. staan op een warme plek. De gist moest gaan schuimen in verdubbelen in omvang, zo niet dan is je gist dood en moet je opnieuw beginnen.

2. Doe de rest van de ingrediënten (behalve de parelsuiker) in een heel grote kom en meng goed. Maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel erin. Roer alles goed door elkaar. Laat het deeg een uur rijzen op een tochtvrije, warme plek tot het is verdubbeld in omvang. 

3. Verwarm je wafelijzer en smeer het in met zonnebloemolie (hiervoor kun je goed een siliconen keukenkwastje gebruiken). Verdeel het deeg over je wafelijzer en als je parelsuiker gebruikt: strooi die dan over het deeg. Klap het ijzer dicht en bak 4-6 min. of totdat de wafels goudbruin en gaar zijn. Serveer met de warme chocoladesaus. 


Warme chocoladesaus

Ingrediënten:
100 gr suiker
25 gr cacaopoeder
70 gr extre pure chocolade in stukjes
25 gr boter
60 ml slagroom
60 ml melk

1. Meng de suiker met de cacaopoeder in een kom.

2. Smelt de chocolade en de boter au bain marie.

3. Verwarm de slagroom en de melk in een steelpan tot net niet aan de kook. Klop de suiker en cacao erdoor. Zet het vuur laag, laat het mengsel niet koken.

4. Als de chocolade en boter gesmolten is, giet het melk mengsel erdoor en roer 2-3 minuten tot het een echte saus wordt. Schenk de warme saus over de sinaasappel-kaneelwafels en geniet!  Je kunt de saus goed warm houden op een theelichtje. 



En omdat ik de afgelopen paar posts helemaal vergeten ben jullie te updaten over de mooiste boom van Nijmegen, bij deze de foto die jullie nog tegoed hadden. Inmiddels is al het blad van de boom en hebben we een heerlijk winters uitzicht en kunnen we helemaal tot het Staddijk Park kijken!