dinsdag 20 oktober 2015

BRAMEN & PRUIMENJAM



Get this recipe in English @ Seasoning Stories.

Ja ja, het was alwéér zover: een dagje jam maken met ons mam! Dit keer hebben we bramen&pruimenjam gemaakt met een beetje citroen erdoor heen. Tijdens de tweede en derde pan jam ontdekten we dat we toch een beetje zuinig waren geweest met het aantal potjes dat we hadden begroot, maar voor we goed en wel een oplossing hadden bedacht zat di papi al in de Patrol op weg naar de dichtstbijzijnde buurvrouw die vast nog wel wat lege potjes had staan. En dat was ook zo. Eindresultaat: 25 potjes bramen&pruimenjam voor in de voorraadkast. Of direct voor op brood. Ik werd nogal raar aangekeken toen ik vertelde dat ik al bijna door mijn deel van de rode&zwartebessenjam heen ben. Tja, je bent een jamfanaat of je bent het niet. En je maakt het om het op te eten toch, niet als kunststuk voor in de kast. Al zijn de potjes altijd een genot om naar te kijken! Dit keer zowaar met zelfgemaakte labels. Van zoveel landelijke bedrijvigheid ga ik even bijkomen.



In Engeland zijn ze ervan overtuigd dat je beter geen bramen kunt eten na 15 september, omdat ze dan geclaimd zouden zijn door de duivel en hij zijn merkteken op de bladeren zou hebben aangebracht. Je begrijpt dat dat voor ons een extra reden was om bramen door de pruimenjam te doen: living life on the edge! Al schijnt het duivelse effect te verdwijnen als je ze kookt. Zucht. 

De bramen zorgen ervoor dat de jam niet te zoet wordt. Bramen kun je overal in Nederland vinden: in het struikgewas, langs grote wegen, in het bos, zelfs in kleine stadsparken. Zelf bramen plukken is erg leuk om te doen, maar wees erop bedacht dat de meeste bramen er rijper uitzien dan ze zijn. Al zijn ze nog zo donkerpaars of zwart, het kunnen nog zure krengen zijn. Voor deze jam is dat geen probleem, maar als je ze uit de hand wilt eten, proef er dan altijd ééntje voordat je in al je enthousiasme een hele struik leeg plukt. September is de beste maand voor wildplukken, maar dan moet je wel het geluk hebben dat de vogels je niet voor zijn geweest. Bramen langs een drukke weg kun je beter niet eten, vanwege de ongezonde uitlaatgassen. Van de bladeren van de braamstruik kun je thee zetten en de vruchten kun je verwerken in jam, compotes, bavarois, crumbles, muffins, gelei, taarten, soufflés en smoothies. Bramen zijn heerlijk met witte chocolade en misstaan ook niet als onderdeel van een wildmenu. 



Bramen & pruimenjam
9 potjes van 400 ml

Ingrediënten
1 kilo ontpitte pruimen in kwarten, gewicht is na ontpitten
800 gr bramen
1800 gr geleisuiker
sap en rasp van 1 citroen 

1. Doe alle ingrediënten in een heel grote pan en breng op hoog vuur aan de kook, terwijl je roert. Als de vruchten koken, zet het vuur op half.

2. Doe na 5 min. de 'stol-check'. Laat een druppel op een koud schoteltje vallen. Zet in de koelkast. Controleer of de druppel uitloopt als je het schoteltje verticaal houdt. Zo ja, laat de jam nog even koken. Zo nee: vul de potjes.

Voor een uitgebreid jam recept kun je de post over Franse Zwartebessenjam nog eens doorlezen.

Eet de jam op brood, bij een kaasplank, bij wild, door de yoghurt of bij ijs. Yum! 

En weer een foto update van de mooiste boom van Nijmegen. Tel uw zegeningen.