maandag 16 maart 2015

DUIZEND-EN-EEN-NACHT

Een paar weken geleden was Twan te gast bij een Arabisch geïnspireerd etentje. En het is inmiddels een traditie: ga ergens met Twan eten en kort daarop maakt hij hetzelfde gerecht en met een beetje geluk nog lekkerder ook. Vrijdag maakte hij een Duizend-en-een-nacht diner, bestaande uit abrikozencouscous, kippenvleugeltjes gemarineerd in citroen, knoflook en komijn, humus, baba ganoush en Turks brood met dips van olijfolie en za'atar.


Voor mij was het vooral een zeer bijzondere ervaring, omdat ik de twee ingrediënten waar ik doorgaans geen fan van ben (olijfolie en aubergine) opeens in grote hoeveelheden naar binnen zat te werken.  De Baba Ganoush was hemels! Van gerookte aubergine, verwerkt tot deze Arabische dip kan ik blijkbaar geen genoeg krijgen. En dan de olijfolie! Het is bekend dat ik geen fan ben van olijfolie - ooit, lang geleden, een etentje, salade gedrenkt in olijfolie, sindsdien niet meer goed gekomen... Maar misschien is dit het keerpunt? Dit was de lekkerste olijfolie die ik ooit heb geproefd. Dat kan ook liggen aan het feit dat het waarschijnlijk de duurste olijfolie is die ik ooit heb geproefd: Olio Extra Vergine di Oliva van Agrinatura Giancarlo Ceci Andria. Gekregen van mijn tante die een neus heeft voor goede, biologische, kwalitatief hoogstaande ingrediënten, komt deze olijfolie dus uit Andria, een stad in de laars van Italië ter hoogte van Napels, maar dan aan de kant van de Adriatische zee. We dipten het Turks brood eerst in de olijfolie en daarna in de za'atar. Za'atar is een Arabische kruidenmix met gedroogde kruiden, sesamzaad en sumak. De sumak was nergens te vinden, maar de smaak was er niet minder om. Onze verhoudingen waren als volgt:

Za'atar 
2 el gedroogde tijm
2 el gedroogde marjolein (majoraan)
2 el gedroogde oregano
1 el geroosterde sesamzaadjes
1 tl zeezout



Dan de Baba Ganoush. Baba Ganoush is een auberginesalade uit de Levant. In het Midden-Oosten zijn ze genereus met de term 'salade', je kunt het ook een dip noemen. Wij aten het met Turks brood, maar ik ben er de afgelopen dagen achter gekomen dat het eigenlijk overal lekker op is: crackers, toastjes, niet zelf gebakken brood, roggebrood... Twan volgde de receptuur van Ottolenghi, voornamelijk omdat hij geen tahin toevoegde aangezien we daar beiden niet zo'n fan van zijn (maar na de ommezwaai met aubergine en olijfolie, wie weet wat er met tahin kan gebeuren!). Officieel rooster je de aubergine op houtskool. Op die manier krijgt de salade een lekkere rooksmaak. Maar als het zoals nu nog te koud is voor de barbecue kun je ze gewoon in de oven op een rooster leggen. Het is geen ingewikkeld recept, maar het vraagt wel tijd.



Recept Baba Ganoush
Voor een kom vol
ca. 20 min. bereidingstijd
ca. 3 uur wachttijd

Ingrediënten:
4 grote aubergines (ca. 1,5 kg, waar na roosteren en uitlekken nog ca. 550 gr van overblijft)
2 geperste teentjes knoflook
Rasp van 1 citroen
2 el citroensap
75 ml olijfolie
2 el gehakte, verse peterselie
2 el gehakte, verse munt
zout en zwarte peper naar smaak

1. Zet de ovengrill aan. Prik met een mes een paar gaten in de aubergines en leg ze een uur onder de gril. Keer ze elke 20 minuten. De aubergines zijn klaar als de schil zwart gevlekt en het vruchtvlees zacht is.

2. Laat de aubergines iets afkoelen en pel de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in plakken en leg het minimaal een uur (liever langer) in een vergiet.

3. Mix in een middelgrote kom de aubergine met de knoflook, citroensap- en rasp, olijfolie, zout en peper. Roer goed door elkaar en laat de aubergine minimaal een uur marineren op kamertemperatuur.

4. Meng vlak voor het serveren de verse kruiden door de auberginesalade. Serveer met Turks brood.

Sjahriaar en Sheherazade groeten u en wensen u net zo'n Arabische avond met keerpunten op het gebied van aubergine en olijfolie. En bewoog dat kleed nou uit zichzelf?

Gerelateerde posts:
Kerstdiner: Trio van zalm
Gepofte rode bietensoep